Rengjøring av fliser og fuger. Våre beste tips!

I Trøndervask er vi nøye med å utvikle kunnskapene våre innen renhold og riktig bruk av kjemikalier/utstyr. Nå får også du muligheten! Vi deler våre beste husholdningstips med deg, som renhold av fuger og fliser på badet.

Fuger og fliser, er dette så viktig at det krever egne rengjøringsmetoder? Ja. Du ønsker nemlig å rengjøre dem på en måte som gjør det skikkelig rent, uten at det tærer for mye på underlaget. 

Fuger som blir vasket for hardt over tid, vil for eksempel kunne smuldre opp fra veggen og etter hvert slippe inn små mengder med fukt. Det er ikke ønskelig. Flisene på sin side, kan risikere å bli matte eller skjoldete hvis du vasker for hardt – eller med feil rengjøringsmiddel, over tid. 

På den andre siden, hvis du ikke vasker skikkelig nok vil du oppleve at smuss og skitt fester seg på fuger og fliser. Dette inviterer bakterier til å ha fest på badet ditt, noe som kan gi ulekker lukt – eller i verste fall: spre sykdommer. 

Skal du flytte? Se sjekklisten: Typiske feil du glemmer ved flyttevasken

To ting du må tenke på ved rengjøring av fuger og fliser

Når du skal vaske fugene og flisene på badet, er det to ting du må tenke på: riktig rengjøringsmiddel og riktig type utstyr. La oss snakke litt om rengjøringsmidlene først. 

De beste rengjøringsmidlene

Fuger og fliser er typiske oppsamlingsområder for kalk, bakterier, såperester og kroppsfett. Dette ser du raskt. Hvis fugene har fått et grått eller hvitt belegg, er dette mest sannsynlig kalk. 

Kroppsfett og såperester ser du best på glassveggene i dusjkabinettet, eller på armaturet i baderomsvasken. Disse er litt vanskelige å oppdage på flisene, for det er som et belegg du ikke ser. En god huskeregel er derfor at du bør vaske fugene og flisene på badet cirka en gang i måneden. 

Har du skitne vinduer eller glassfasader? Vindusvask og rengjøring av glasset på balkongen kan faktisk gjøres hele året.

Et godt vaskemiddel for fett er faktisk oppvaskmiddelet; Zalo. Den er ekspert på å fjerne matfett fra fat og kopper, men også kroppsfettet som ligger igjen på baderomsflisene dine. Zalo er er litt sterkere enn andre oppvaskmidler. Bland den ut med litt vann og vask i vei. 

For å fjerne kalk må du se til rengjøringsmidler som er basiske, eller alkaliske. Dette finner du ut av ved å lese på flasken, men gode eksempler er skurekrem, klorin eller salmiakk. 
De fleste bakterier kan fjernes med såpe og vann. Virus og sopp derimot, krever desifisjonsmidler som enten klor eller virkon.

Det beste rengjøringsutstyret

Når det kommet til rengjøringsutstyr, er det heldigvis ikke så mye hokus pokus. Flisene går du enkelt over med en mikrofiberklut, eventuelt med den harde siden på en vaskesvamp hvis såperestene er vanskelige å fjerne. Det kan skje hvis du venter for lenge mellom hver vask.

Les om Erlend som var nøye på renholdet: Han bestilte utvask av leiligheten sin

Fuger med kalk trenger en litt hardere børst, som en mild stålbørste eller stålsvamp. Enkelte steder får du også kjøpt egne nylonbørster for rengjøring av fuger. Regn med at du må ta i litt, men ikke overdriv. Det er bedre å vaske jevnlig og litt forsiktig, enn å vente for lenge og skure underlaget for hardt.

En oppvaskhanske vasker fliser med blå klut

Totalleverandør innen renhold

Det skal være praktisk for deg å bestille renhold av oss. Derfor tilbyr vi tjenester innen både renholdsservice for bedrifter, sykehus, barnehager og industri, sammen med daglig renhold av private hjem og borettslag, med mer.

Befaring gir trygghet

Fordi vi har et ekstra fokus på faglig kvalitet og miljømessige hensyn, er det viktig at vi får komme på befaring før vi kan takke ja til et oppdrag og gi deg et pristilbud. Det er selvfølgelig helt kostnadsfritt, og gir alle parter trygghet i hvordan oppdraget bør utføres.

Se hva vi kan tilby av tjenester her, eller les mer om oss i Trøndervask.

Kontakt oss

Vi tilbyr gratis befaring og kan hjelpe deg på veien mot å finne riktig løsning. En befaring er et godt grunnlag for å gi et pristilbud tilpasset ditt behov samtidig som du får svar på eventuelle spørsmål du måtte ha.

Vi tar kontakt med deg så snart som mulig for å avtale tid og sted for befaring.

Kontaktskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.